Pengembangan Kemasan Produk Sabun Kopi (Letofie) Sebagai Wujud Pemberdayaan Masyarakat Di Desa Lembantongoa

Authors

  • Nurul Rodiah Universitas Tadulako
  • Wiri Wirastuti Universitas Tadulako
  • Harnida Wahyuni Adda Universitas Tadulako

DOI:

https://doi.org/10.47861/jipm-nalanda.v1i2.168

Keywords:

product packaging, coffee soap, empowerment.

Abstract

The aim of coffee soap product packaging development of Letofie was to increase the product's commercial worth in order to make it technologically advanced and safely packed (packaging). The market, where trading is happened, people are offering to sell used coffee beans (under size of 5) at lower price. Usage of used coffee beans as the primary component for soap production is a form of empowerment in Lembantongoa village.The method used to achieve this aim is to provide knowledge to the people and provide packaging design training to one of the village youth organization. Coffee soap that is ecologically friendly and product packaging designs that are more appealing and impact-resistant are the outcomes of this knowledge-sharing and training activity.

References

Dewi Isma Aryani, N. N. (2020, Desember). Pelatihan Pembuatan Kemasan Sabun Bunga Matahari di Desa Bojonghaleuang Sebagai Program Community Empowerment. Jurnal Kewirausahaan dan Bisnis, 2 (25), 76-85.

Didit Darmawan, S. A. (2021, Agustus). Studi Empiris TentangKontribsi Harga, Varian Produk, dan Kemasan Terhadap Pembentukan Minat Beli Produk Sabun Mndi Batang (Studi Kasus Terhadap Pekerja Rantau di Kota Surabaya). Jurnal Bisnis dan Manajemen, 2 (3), 99-116.

Dwi Indah Rachmadani, R. D. (2022). Perancangan Desain Kemasan untuk Produk DImsum pada UKM Warung Jajanan. Prosiding Seminar Nasional Tetamekraf, 2 (1), 20-29.

Muhlish M, L. A. (2022, Februari). Pelatihan Pembuatan Kemasan Produk - Produk Rumahan Bagi Masyarkat di Desa Toniku. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1 (5), 91-98.

Mulyana, S. d. (2020, Desember). Pelatihan Pengembangan Merek Dan Kemasan Bagi UMKM Kota Bogor. Jurnal Abdimas Dedikasi Kesatuan, 2 (1), 87-94.

Munawar, M. d. (2021, Januari). Pendampingan Pengembangan Kemasan Produk Bagi UMKM Kota Bogor. Jurnal Abdimas Dedikasi Kesatuan, 2 (1), 115-120.

Panir Selwen, W. K. (2021). Pelatihan Pembuatan Sabun Kecantikan Berbahan Baku Minyak Zaitun Sebagai Peluang Usaha di Masa Pandemi pada Organisasi Wanita Buddhis Tamil Kota Medan, Sumatera Utara. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Bodhi Dharma, 11-20.

Pratomo, A. B. (2021, Juni). Perancangan Desain Kemasan untuk Pelaku Industri Kecil Menengah di UPT Mamin dan Kemasan Disperindag Provinsi Jatim. Surabaya, Jawa Timur.

Rabani, L. (2019). Karakteristik Mutu Sabun Kopi dengan Variasi Waktu Pencampuran dan Waktu Framming. Jurnal Ilmu dan Tekonologi Pertanian, 5 (2), 111-125.

Yayan Mulyana, A. R. (2021, April). PKM Pelaku UsahaPengolahan Kopi Desa Warnasari Kecamatan Pangalengan Kabupaten Bandung. Jurnal Warta LPM, 2 (24), 354-366.

Downloads

Published

2023-05-15

How to Cite

Nurul Rodiah, Wiri Wirastuti, & Harnida Wahyuni Adda. (2023). Pengembangan Kemasan Produk Sabun Kopi (Letofie) Sebagai Wujud Pemberdayaan Masyarakat Di Desa Lembantongoa. Jurnal Informasi Pengabdian Masyarakat, 1(2), 09–18. https://doi.org/10.47861/jipm-nalanda.v1i2.168

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.