Implementasi Model Pembelajaran Sentra Cooking Class dalam Mengembangkan Sikap Kemandirian Anak Usia Dini di RA Zu Tsaqif

Authors

  • Qisthina Hsb Universitas Islam Negeri Sumatera Utara
  • Sri Wahyuni Universitas Islam Negeri Sumatera Utara
  • Fakih Hakim Hasibuan Universitas Islam Negeri Sumatera Utara

DOI:

https://doi.org/10.47861/khirani.v2i3.1293

Keywords:

Independence, Cooking Class, Early Childhood.

Abstract

This research aims to identify the independence of the child through the learning model of the cooking class center at RA Zu Tsaqif. Learning center is a strategy in learning that is implemented in the circle (circle time). Sentra cooking class is a cooking activity processing raw materials ready-to-eat food using materials or tools by children safely. In obtaining data on research the author applies qualitative research through data obtained from observations, interviews and documentation. The use of data analysis techniques is data reduction, data presentation and conclusion drawing. This study is the subject of 15 children. The results of the study showed that: 1) The independence of children in RA Zu Tsaqif majority develops very well (BSB) 8 people, develops according to expectation (BSH) 4 people, and children who begin to develop (MB) 3 people. 2) Implementation of the learning model of the cooking class center in RA Zur Tsaquif is divided into three stages namely the first stage (opener), the core stage and the final stage (penutup). 3) The effort given is guidance and instruction to the child and to play. 

 

 

References

Afnita, J., & Latipah, E. (2021). Perkembangan moral anak usia dini usia 0-6 tahun dan stimulasinya. Yinyang: Jurnal Studi Islam Gender Dan Anak, 16(2), 289–306. https://doi.org/10.24090/yinyang.v16i2.4421

Aryani, K. P., Ismaya, E. A., & Kuryanto, M. S. (2022). Analisis bentuk kemandirian anak di desa Gondosari. Jurnal Pendidikan, 10(1), 1–6. https://doi.org/10.36232/pendidikan.v10i1.1328

Asmawati, L. (2017). Konsep pembelajaran PAUD. Bandung: Remaja Rosdakarya.

Daviq Chairilsyah. (2019). Analisis kemandirian anak usia dini. 3(1), 88–98.

Fatimah Rizkyani, Vina Adriany, E. S. (2019). Kemandirian anak usia dini menurut pandangan guru dan orang tua. 16(229).

Fatmawati, & Abdul Latif, M. (2019). Implementasi model pembelajaran sentra di TK Amal Insani Yogyakarta. Golden Age: Jurnal Ilmiah Tumbuh Kembang Anak Usia Dini, 4(2), 25–34. https://doi.org/10.14421/jga.2019.42-03

Fathurrohman, S. P. (2001). Model-model pembelajaran. Yogyakarta: Ar Ruzz Media.

Hidayat, H., Nuraziani, N., Mutmainah, Q., & Sulistya, S. I. (2021). Pengembangan estetika melalui kegiatan cooking class di RA As-Shofa Ciparay. JECED: Journal of Early Childhood Education and Development, 3(1), 53–57. https://doi.org/10.15642/jeced.v3i1.947

In, I. ’, & Thamrin, M. (2016). Upaya guru mengembangkan kemandirian anak usia 5-6 tahun di taman kanak-kanak. 2.

Ivanovich Agusta. (2003). Teknik pengumpulan dan analisis data kualitatif. Pusat Penelitian Sosial Ekonomi. Bogor: Limbang Pertanian.

Khadijah, & Zahriani. (2021). Perkembangan sosial anak usia dini: Teori dan strateginya. Medan: Merdeka Kreasi.

Khotijah, I., Simbolon, G., Purnama, O. S., & Kale, S. (2023). Peran guru dalam mengembangkan kemandirian anak usia 5-6 tahun di TK GMIT Syaloom Airnona Kota Kupang. Jurnal Golden Age, Universitas Hamzanwadi, 7(01), 81–92.

Kustiah Sunarty. (1980). Pola asuh orang tua dan kemandirian anak. Makassar: Edukasi Mitra Medika.

Lailan, A. (2017). Model pembelajaran sentra pendidikan anak usia dini. An-Nahdhah, 10(20), 191–202.

Melinda, V., & Suwardi. (2021). Upaya guru menanamkan kemandirian anak dalam pembelajaran di sentra seni. 3(2).

Nawangsasi, D., & Kurniawati, A. B. (2022). Peningkatan kemandirian anak usia dini melalui program pengembangan kemandirian. El-Athfal: Jurnal Kajian Ilmu Pendidikan Anak, 2(02), 112–119. https://doi.org/10.56872/elathfal.v2i02.834

Ningrum, N. C. (2020). Meningkatkan kemandirian anak melalui kegiatan fun cooking di kelompok A TK PKK 62 Tridaya Canden Jetis Bantul. Pendidikan Anak Usia Dini, 326–335.

Ningtyas, A. R. (2022). Strategi guru dalam mengembangkan kemandirian anak usia 4-5 tahun. JECER (Journal Of Early Childhood Education And Research), 3(2), 70. https://doi.org/10.19184/jecer.v3i2.35979

Nurchayati, D., & Pusari, R. (2015). Upaya meningkatkan pengetahuan makanan sehat melalui penerapan sentra cooking pada kelompok bermain B di PAUD Baitus Shibyaan Kecamatan Bergas Kabupaten Semarang tahun ajaran 2014/2015. Jurnal Penelitian PAUDIA, 1–27.

Rachmawati, I. N. (n.d.). Pengumpulan data dalam penelitian kualitatif: Wawancara. Jurnal Keperawatan Indonesia, 11(1), 35–40.

Sa’diyah, R. (2017). Pentingnya melatih kemandirian anak. Kordinat: Jurnal Komunikasi Antar Perguruan Tinggi Agama Islam, 16(1), 31–46. https://doi.org/10.15408/kordinat.v16i1.6453

Sahidun, N., & Abdullah, S. (2020). Peningkatan kemandirian anak saat makan melalui kegiatan fun cooking makanan khas Ternate. Tumbuh Kembang: Kajian Teori Dan Pembelajaran PAUD, 7(2), 106–121. https://doi.org/10.36706/jtk.v7i2.12328

Saputra, A. (2018). Pendidikan anak pada usia dini. At-Ta’dib: Jurnal Ilmiah Pendidikan Agama Islam, 10(2), 192–209.

Saputri, E. E. (2019). Implementasi model pembelajaran sentra untuk meningkatkan kemandirian anak usia dini di KB Merak Ponorogo. Institut Agama Islam Negeri (IAIN) Ponorogo.

Sari, A. K., Kurniah, N., & Suprapti, A. (2016). Upaya guru untuk mengembangkan kemandirian anak usia dini di gugus Hiporbia. Jurnal Ilmiah Potensia, 1(1), 1–6.

Sari, D. Y. (2018). Pengaruh bimbingan guru dalam mengembangkan kemandirian dan kedisiplinan anak usia dini. Golden Age: Jurnal Pendidikan Anak Usia Dini, 2(2), 35–44. https://doi.org/10.29313/ga.v2i2.4436

Setiawati, S., & Syur’aini, I. (n.d.). Keterampilan hidup mandiri sejak dini. Padang: Jurusan Pendidikan Luar Sekolah Fakultas Ilmu Pendidikan Universitas Negeri Padang.

Sitorus, A. M., Sinaga, E. J., & Uranus Zamili. (2023). Pengaruh kegiatan fun cooking terhadap kemandirian anak usia 5-6 tahun di TK Negeri Pembina Siborongborong. Pendidikan Anak Usia Dini, 1(3), 170–179.

Sriwijaya, U. (2020). Seni mengelola data: Penerapan triangulasi teknik, sumber dan waktu pada penelitian pendidikan sosial. 5(2), 146–150.

Sukatin, Qomariyyah, Horin, Y., Afrilianti, A., Alivia, & Bella, R. (2019). Analisis psikologi perkembangan sosial emosional anak usia dini. Bunayya: Jurnal Pendidikan Anak, VI(2), 156–171. https://jurnal.ar-raniry.ac.id/index.php/bunayya/article/view/7311

Syaiful, Y., Fatmawat, L., & Nafisah, W. M. (2020). Faktor yang berhubungan dengan kemandirian anak usia pra sekolah. Journal of Ners Community, 11(2), 216–227. https://doi.org/10.55129/jnerscommunity.v11i2.1134

Talango, S. R. (2020). Konsep perkembangan anak usia dini. Early Childhood Islamic Education Journal, 1(1), 92–105. https://doi.org/10.54045/ecie.v1i1.35

Wahyuni, S., Efastri, S. M., & Fadillah, S. (2018). Meningkatkan kemampuan motorik halus melalui kegiatan cooking class anak usia 5-6 tahun di TK Melati Pekanbaru. PAUD Lectura: Jurnal Pendidikan Anak Usia Dini, 2(1), 61–72.

Yus, A. (2011). Model pembelajaran anak usia dini. Jakarta: Kencana.

Published

2024-09-04

How to Cite

Qisthina Hsb, Sri Wahyuni, & Fakih Hakim Hasibuan. (2024). Implementasi Model Pembelajaran Sentra Cooking Class dalam Mengembangkan Sikap Kemandirian Anak Usia Dini di RA Zu Tsaqif. Khirani: Jurnal Pendidikan Anak Usia Dini, 2(3), 194–207. https://doi.org/10.47861/khirani.v2i3.1293

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.